Kurssipäiväkirja on osa projektiviikon kurssin suorittamista. Kurssi arvostellaan muuten asteikolla 1-3.
Keskiviikko 14.4.2010
Poikkeuksellisesti lähdettiin aamulla katsomaan Suomen ammattikoulujen talent showta erilaisilla taiteenaloilla. Kun sitten päästiin kurssille aloitettiin käsittelemällä ja määrittelemällä fantasia erilaisten esimerkkien ja termien kautta. Pohdittiin matalan ja korkean fantasian eroja ja mietittiin millä lailla niiden erot näkyvät erilaisissa fantasiakirjallisuusteoksissa ja elokuvissa.
Torstai 15.4.2010
Aamu aloitettiin edellisen päivän kertaamisella ja kokeiltiin pientä luovaa kirjoittamista. Piti tehdä matka oman pään sisäiseen maailmaan ja kuvailla, miltä siellä näyttää torstaiaamuna 15.4.10. Päivää jatkettiin etsimällä tietoa ja inspiraatiota oman "esitelmän" pitämiseen ja aiheeseen. Tehtävänä on siis pitää pienimuotoinen esitelmä jostakin fantasiaan tai kauhuun liittyvästä elokuvasta, kirjasta, pelistä tms. Omaa inspiraatiota ei ole vielä näkynyt. Jonkinlaisia ajatuksen pätkiä on tosin herännyt Stephen Kingin Christine - tappaja autosta. Ehkä mahdollisesti kauhun keinojen pohtimista. Ruokailun jälkeen sivistettiin itseämme katsomalla Hayao Miyazakin anime-elokuvan Tonari no Totoro (=Naapurini Totoro). Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka haluavat olla välillä lapsenmielisiä, mutta myös nauttia ihanasta musiikista ja uskomattomasta piirros- ja animointitaiteesta.
Perjantai 16.4.2010
Aamulla ensitöiksi aloitimme pienellä analysointitehtävällä, jonka kysymykset koskivat edellisen päivän Totoro- elokuvaa. Kysymyksiä oli laidasta laitaan teemoista, hahmoista ja heidän kehityksestä tarinan mukana, sekä juonenkulusta. Tehtävä antoi pohtimisen aihetta, koska Totoro ei ole niitä yksiselitteisinpiä elokuvia.
Seuraavana tehtävänä oli jälleen päästää mielikuvitus irti ja työskennellä joko yksin tai pienessä ryhmässä ja suunnitella oma fantasiahahmo. Hahmo sai pohjautua johonkin valmiiksi olemassaolevaan fantasiahenkilöön. Rajoituksia ei ollut, mikä toisaalta vaikeutti tehtävää. Hahmossa sai yhdistellä kliseitä, mutta myös omaa mielikuvitusta ja särmää. Pienen tarinan rakentaminen hahmon ympärille helpotti ja laajensi tehtävää. Hahmon luomisessa huomasi, miten helposti ottaa vaikutteita jo valmiista fantasiahahmoista ja tarinoista. Kliseistä myös huomasi, miten toisaalta kaavoihin kangistunutta fantasiakirjallisuus ja fantasiamaailmat ovat. Tarinoiden, henkilöiden ja tapahtumien pohja on oikeastaan kaikissa jo lähes sama, vaikkakin pintakerronta on hyvinkin vaihtelevaa.
Perjantaina katsoimme vaihteeksi kauhuelokuvan. Johnny Deppin tähdittämä Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi ei meinannut suostua yhteistyöhön, mutta lopulta elokuva tuli katsottua. Sweeney Todd on hämmentävä elokuva. Välillä ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, ottaako tosissaan vai ei. Vähän niin kuin Hugleikur Dagssonin sarjakuvakirjat "Onko tämä muka hauskaa?". Maanantain aamuun todennäköisesti liittyy elokuvan analysoiminen.
Maanantai 19.4.2010
Maanantai aamulla aloitettiin Sweeney Todd -elokuvan arviointi ja analysointi. Kysymykset olivan jokseenkin samanlaisia kuin Totoroa arvioitaessa, eli käsittelivät hahmoja, juonenkulkua ja tarinaa yleensä. Aloitettiin sadun ja fantasian käsittelyllä ja tehtävänä oli kirjoittaa satu. Sadut kulkevat yleensä hyvin samanlaista kaavaa verrattuna toisiinsa. Saduissa on yleensä alussa jokin ongelma, ja maagiset numerot ovat myös hyvin tavanomaisia, kuten esimerkiksi lasten tai suoritettavien tehtävien lukumäärät. Satujen ja fantasian eroja on jokusia. Sadut yleensä välttävät tarkkojen paikkojen tai ajan nimeämistä (allegoria). Fantasiassa taasen yleensä tehdään joko oma ajallisesti ja sijainnillisesti itsenäinen maailma (korkea fantasia) tai liitetään "oikeaan" maailmaan fantasian piirteitä (matala fantasia). Satujen hahmot eivät ole varsinaisia yksilöllisiä persoonia, vaan ne ovat vain erilaisia tyyppejä, kuten nenäkäs prinsessa ja paha äitipuoli. Päivän elokuvana oli espanjalais-meksikolais-yhdysvaltalainen elokuva Pan´s Labyrinth. Elokuva kertoo ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä ajasta, kun Espanja on ajatunut sisällissotaan. Päähenkilö on nuori Ofelia, jonka oma isä on kuollut ja äiti on avioitunut uudestaan Francon joukkojen kapteenin kanssa. Ofelia rakastaa fantasiakirjoja ja satuja. Fauni johdattaa Ofelian tehtäviin, samalla kun sisällissota raivoaa ympärillä. Tarina on hyvin väkivaltainen, eikä k-15 merkintä ole ollenkaan turha. Elokuva on voittanut kolme oscar palkintoa. Henkilökohtaisesti en pitänyt elokuvasta ollenkaan, mutta "ulkopuolelta" katsottuna, elokuva on hienosti toteutettu ja merkityksellinen tarina.
Tiistai 20.4.2010
Viimeisenä päivänä esitettiin elokuva tai kirjallisuus esitelmät. Oli mukava löytää uusia ideoita luettavien kirjojen listalle. Oli myös jännä kuulla uusia mielipiteitä jo itselle tutuista teoksista. Esitelmiä oli erilaisista kirjoista, elokuvista ja genreistä cosplayhin asti. Kurssin lähestyessä loppuaan pidettiin pieni "tietovisa" ja arvottiin kaksi kurssiin liittyvää kirjaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti